Bijela torta sa čokoladom i kupinama.


SASTOJCI: KORA:

  • 4 bjelanca,  
  • 4 kašike šećera,  
  • 1 vanilin šećer,  
  • 3 kašike brašna,  
  • 1/2 praška za pecivo,  
  • 2 kašike kakaa.

ZA KREMU OD KUPINA:

  • 200 gr. kupina,  
  • 3 kašike šećera,  
  • 40 gr. gustina,  
  • 1 vanilin šećer,  
  • 2 dl. vode,  
  • 1/2 dl. vrhnja za šlag.

ZA KREMU OD BIJELE ČOKOLADE:

  • 1 puding od vanilije,  
  • 3 dl. mlijeka,  
  • 100 gr. bijele čokolade,  
  • 1 dl. vrhnja za šlag,  
  • 4 kašike šećera.

PRIPREMA:

  • Za koru pomiješajte brašno, prašak za pecivo i kakao. Bjelanca umutite u čvrst snijeg pa dodajte šećer i vanilin šećer. Dodajte mješavinu sa brašnom, sjedinite u stavite u pećnicu na 180C 15-20min. Gotovu koru ohladite i prebacite na tanjir naopako. 
  • Kremu od kupina napravite tako sto najprije izblendate kupine. Zatim ih procijedite, da se odstrane košpice. U 100ml kaše stavite gustin i po želji možete staviti kašiku praška za puding. U šerpu stavite vodu i ostalu kašu od kupina. Dodajte šećer i vanilin šećer i zagrijte do ključanja. Dodajte kašu sa gustinom i neprestano miješajte dok se ne zgusne. Ostavite da se hladi.
  • Za kremu od bijele čokolade zagrijte 2.5dl mlijeka do ključanja, a u ostalo umiješajte puding i 4 kašike šećera. Sipajte puding u ključalo mlijeko, mješajte stalno dok ne zgusne. Sklonite sa vatre i dodajte izlomljenu čokoladu. Mješajte dok se čokolada ne otopi. Ostavite da se hladi.
  • U ohlađenu kremu od kupine dodajte istučeno vrhnje za šlag, i premažite koru. Isto tako u ohlađenu kremu od čokolade umiješajte istučeno vrhnje i stavite preko kreme od kupine.
  • Premažite kolač sa otopljenom bijelom čokoladom ili sa šlagom.
  • Uživajte!

0 komentari:

Objavi komentar