Šarena mađarica.


SASTOJCI: ZA KORU:

  • 900 gr. brašna (pola meko, pola oštro)  
  • 10 gr. praška za pecivo,  
  • 3 kom bjelanca + pola žličice soli,  
  • 300 gr. šećera u prahu,  
  • 300 gr. omekšalog maslaca,  
  • 300 gr. punomasnog kiselog vrhnja,  
  • 2 žlice ruma,  
  • 2 žličice arome vanilije  za polovicu tijesta, 
  • 1 žlica ruma,  
  • 30 gr. gorkog kakaa.

KREMA:

  • 2,4 l. mlijeka,  
  • 400 gr. šećera,  
  • 200 gr. škrobnog brašna,  
  • 200 gr. oštrog brašna,  
  • 2 žličice arome vanilije,  
  • 4 žlice ruma,  
  • 400 gr. maslaca,  
  • 150 gr. bijele kuverture,  
  • 150 gr. tamne kuverture + 1 žlica gorkog kakaa.

GLAZURA:

  • 200 gr. tamne kuverture,  
  • 1 žličica arome vanilije,  
  • 7 žlica ulja ili 1 čašica slatkog vrhnja (200 g) 

PO ŽELJI: 

  • prošarati bijelom kuverturom.

PRIPREMA:

  • Za kore pjenasto izmiksati omekšali maslac sa bjelancima i soli. Kad dobijete pufnastu i sjajnu kremicu umiksati šećer - malo po malo. Dodati kiselo vrhnje, rum i aromu vanilije, dobro razraditi, potom umijesiti brašno i prašak. Podijeliti na dva dijela i u drugi umijesiti gorki kakao sa žlicom ruma. Tijesto će biti meko, sjajno i podatno. Možete valjati odmah, a može vas i pričekati u hladnjaku. Ja valjam odmah!
  • Lagano pobrašniti silikonsku podlogu i baciti se na posao - prvo valjajte svijetle kore jer će vam one pokazati koliko se tamne moraju peći kasnije. Svaki dio tijesta podijeliti na 4 jednaka dijela, rukom oblikovati mali pravokutnik i valjati tankooo. Ide jako brzo jer je tijesto svileno... da dodatno ne brašnite - preko tijesta stavite prozirnu foliju i valjajte skroz koliko ide - moje kore su cca 30x40cm. Prebacite zajedno sa silikonskom podlogom na okrenutu stranu lima za pečenje i stavite u vruću pećnicu (180*C). Dok poprimi laganu žućkastu boju po krajevima, gotova je! U mojoj pećnici je to nekih 6-7 minuta. Uključite si tajmer za ostale kore kasnije.
  • Pečene vruće kore preokrenuti na radnu podlogu i staviti lim za pečenje na njih - da ih ujednači. Bijele na bijele, tamne na tamne, opterećujte ih do kraja, tj. dok se sve ne ispeku. Maknite lim i pustite ih da se ohlade.
  • Zakuhati čvrstu kremu (obavezno odvojiti barem 700 ml hladnog mlijeka da u njemu dobro razmutite praškaste sastojke), u vruću kremu umiješati rum i maslac, sjediniti. Podijeliti na dva dijela - u jednom otopiti bijelu kuverturu a u drugom tamnu sa žlicom kakaa. Svaki dio kremice podijeliti na 4 jednaka dijela (ja ih stavim u 8 malih zdjelica i svaku prekrijem sa komadićem folije da mi se ne stvori korica). Filati odmah! Kad špatulicom zagladite kremu i stavite koru, uzmite valjak i njime pritisnite koru, tako će se krema ispod ravnomjerno rasporediti. I tako do kraja... kreće se sa crnom korom i kremom, dalje bijela kora i krema, ... NIJE POTREBNO opterećivati kolač, kore su meke i treba im svega par sati da omekšaju! Ostaviti preko noći u hladnjaku, sutradan glazirati.
  • Za glazuru se svi sastojci otope u MW ili na pari, i glazura se odmah prelije preko kolača. Žlicom zagladiti  i lupnuti o stol da se ravnomjerno rasporedi. Za tridesetak minuta već možete rezati kolač. Preporučam skalpel! Ne ga tražiti u nečijoj radioni  već otići do najbliže trgovine i kupiti si jedan samo za kolače. Nije potrebno smarati se niti vrućom vodom, samo skalpel obrisati nakon svakog reza. Ja sam velikim ravnalom označila buduće rezove (svaki kolačić mi je 3x5cm) i kasnije prošla skalpelom kroza njih te prošarala otopljenom bijelom kuverturom.
  • Uživajte.

0 komentari:

Objavi komentar