Fraisier.


SASTOJCI: SMEĐI BISKVIT:

  • 3 jaja,  
  • 233 gr. šećera,  
  • 116 gr. brašna,  
  • 6,6 gr. vanil šećera,  
  • 5 gr. praška za pecivo,  
  • 33 gr. kakao,  
  • 83 gr. tamne čokolade, isjeckane malo krupnije,  
  • 133 gr. omekšanog maslaca,  
  • 1,5 - 2 dl. mlijeka za natopiti biskvit. 

FROMAGE:

  • 450 gr. bijele čokolade,  
  • 225 gr. slatkog vrhnja za šlag,  
  • 450 gr. slatkog vrhnja za šlag,  
  • 5 listova želatine,  
  • 1 limun/lime iscjediti sok.

GLAZURA:

  • 4 lista želatine,  
  • 1,5 dl. vode,  
  • 50 gr. kakao bez šećera (gorki)  
  • 120 gr. slatkog vrhnja,  
  • 180 gr. šećera,  
  • 1 kg. svježih jagoda,  
  • malo ostalog bobičastog voća za ukrašavanje.

PRIPREMA:

  • Torta nije teska za napraviti. Treba samo odvojiti vrijeme za nju i imati strpljenja za rad sa zelatinom. Biskvit se pece u okruglom kalupu sa prstenom koji se skida. Slaze se na podlogu na kojoj ce biti serviran sa prstenom/krugom koji se moze podesavati za vise velicina, koji se moze bas fino stegnuti oko biskvita kako fromage i na kraju glazura ne bi curila sa strane. Tako dobijete lijep i uredan izgled torte.
  • Pa da pocnemo sa smeđim biskvitom, koji u biti nije onaj klasicni brownie na koji smo navikli da je vlazan u sredini. Ovo je biskvit koji je prilagodjen za pravljenje torti a koji je dosta socan. 
  • Biskvit se pece u okruglom kalupu (28 cm) cije dno prekrijete sa papirom za pecenje, a strane premazete maslacem i pospete sa brasnom. Rernu zagrijati na 175*C.
  • Suhe sastojke prosijte kako bi se zazbile grudvice. Sve sastojke za biskvit, osim cokolade i maslaca stavite u masinu za mjesanje i mjesajte kratko sa K-metlicom samo da se sastojci povezu. Ako nemate masinu posluzice pjenjaca ili spatula. Omeksali maslac izmjesajte rucno sa viljuskom da bude bez grudvica i zajedno sa cokoladom dodajte u smjesu. Jos jednom kratko promjesajte u masini ili spatulom da se svi sastojci povezu. Ovdje je jako vazno da se tijesto ne mjesa dugo jer ce biti zilavo i tesko kad se ispece. Tijesto istresti u pripremljen kalup, zagladiti odozgo i peci oko 35 40 min. Provjerite tako sto zabodete cackalicu u biskvit, ako izadje suha znaci da je gotov, ako na cackalici bude tijesta peceite ga jos malo. Ohladiti na resetki. Ja sam biskvit pravila dan ranije. Kad se ohladio stavila sam ga u veliku plasticnu vrecicu i tako ostavila preko noci.
  • U biskvit mozete dodati 50 g przenih i mljevenih oraha ili ljesnjaka.
  • Ohladjen biskvit stavite na podlogu na kojoj ce biti serviran i okolo stegnite dobro prsten u koji umetnete papir za pecenje. Tako ce vam biti lakse odvojiti kolac od prstena i dobicete lijepu glatku stranu. Mlijeko prokuhajte i vrelo prelijte preko biskvita. Jagode operite, osusite, osjecite peteljke i prepolovite. Gledajte da su vam za prvi red jagode prilicno iste visine. Redajte ih tako da rasjecena strana bude okrenuta prema vani. Nastavite tako dok ne popunite cijelu supljinu.
  • Za fromage prvo stavite zelatinu u hladnu vodu da omeksa i nabubri, oko 10 min. Cokoladu isjeckajte na sitnije kockice i zajedno sa 225 g slatkog vrhnja otopite u mikovalnoj ili iznad pare ili kako sam ja radila. Zagrijte slatko vrhnje do vrenja i prelijte preko cokolade, sacekajte 1 - 2 min i mijesajte pjenjacom dok se cokolada ne istopi. Zelatinu rukama dobro iscijedite od vode, stavite u manju serpicu sa 1 zlicom limunovog soka i na laganoj vatri otopite. Skinite sa vatre, dodajte preostali sok, dobro promjesajte i sipajte lagano u otopljenu cokoladu uz stalno mjesanje pjenjacom. Ostavite da se ohladi, tj. bude mlako na dodir malog prsta. Izmiksajte 450 g slatkog vrhnja u cvrst snijeg i spatulom lagano umijesajte u kremu od cokolade. I to je to! Fromage je gotov!
  • Izlijte smjesu preko jagoda, lijepo zagladite odozgo i lagano protresite kako bi se krema rasporedila i izmedju jagoda. Ostavite u haldnjak 4 sata pa pocnite sa pripremanjem glazure.

PRIPREMA KREME:

  • Zelatinu stavite u hladnu vodu (oko 10 min.) da omeksa i nabubri. Ostale sastojke stavite u manju serpicu i na ringli uz mjesanje pustite da zavrije. Smanjite vatru i pustite da smjesa krcka na ringli jos 5 min. Ugasite ringlu i ostavite na njoj serpicu da stoji 10 min. Uzeti serpicu, staviti na radni stol i dodati ocijedjenu zelatinu. Mjesati dok se zelatina ne istopi. Smjesu povremeno promjesati dok se temperatura ne spusti do 35*C. Ja nisam mjerila temp. nego kad je smjesa bila mlaka na dodir malog prsta, prelila sam preko kolaca malo protresla i ostavila u hladnjak na hladjene preko noci.
  • Sutra dan skinite prsten sa torte, polako odvojite papir za pecenje.
  • Prijatno.

0 komentari:

Objavi komentar