Ludlab torta.


SASTOJCI: BISKVIT:

  • 4 belanca,  
  • 200 gr. šećera,  
  • 1 vanilin šećer,  
  • 80 ml. ulja,  
  • 80 ml. vode,  
  • 200 gr. oštrog brašna,  
  • 30 gr. kakaa,  
  • 1/2 kesice praška za pecivo.

ZA PRELIV:

  • 0,5 dcl. mleka,  
  • 3 kašike čokolade u prahu,  
  • 3 kašike ruma.

ZA KREM:

  • 4 žumanca,  
  • 9 kašika šećera,  
  • 3 pudinga od čokolade,  
  • 750 ml. mleka,  
  • 100 gr. mlečne čokolade,  
  • 100 gr. crne čokolade,  
  • 150 gr. margarina,  
  • 2 kašike šećera u prahu,  
  • 200 ml. slatke pavlake.

ZA GANACHE GLAZURU I DEKORACIJU:

  • 300 ml. slatke pavlake,  
  • 200 gr. crne čokolade.

JOŠ POTREBNO:

  • 500 gr. višanja.

PRIPREMA: BISKVIT:

  • U jednoj posudi sjedinite 100 g šećera, vodu i ulje pa promešajte mikserom. U drugoj posudi sjedinite brašno, kakao i prašak za pecivo, prosejte i dodajte u prvu posudu pa sve zajedno dobro izmutite mikserom.
  • U trećoj posudi umutite čvrst sneg od belanaca sa prstohvatom soli, vanilin šećerom i preostalih 100 g šećera, i špatulom umešajte u prethodnu smesu, vrlo laganim pokretima. Dobro sjedinite lagano mešajući i ulijte smesu za biskvit u papirom obložen okrugli kalup čije ste ivice premazali sa malo margarina. Kalup je prečnika 26 cm.
  • Pecite biskvit u prethodno zagrejanoj pećnici na 180 stepeni, 25 minuta.

PRELIV:

  • Zagrejte mleko (ja sam u mikrotalasnoj), dodajte čokoladu u prahu, dobro izmešajte pa dodajte i rum.

KREM:

  • Izmutite mikserom žumanca sa šećerom, dodajte prašak za puding i malo mleka od onih 750 ml, a ostatak stavite na šporet da proključa i ubacite unutra obe vrste čokolade izlomljene na kockice, da se otopi. U ključalo mleko sa čokoladom ukuvajte puding sa žumancima, i skinite sa šporeta kada se zgusne. Prekrijte prozirnom folijom da se ne stvori korica i ostavite da se skroz ohladi.
  • Izradite margarin sa šećerom u prahu pa dodajte u ohlađen puding, i dobro penasto izmutite mikserom.
  • U drugoj posudi umutite slatku pavlaku pa kašikom dodajte u krem i dobro sjedinite, lagano mešajući kašikom, nikako mikserom.

GANACHE GLAZURA:

  • Slatku pavlaku zagrejte, dodajte izlomljenu čokoladu i mešajte žicom na laganoj vatri dok se skroz ne otopi i lepo sjedini. Skinite sa vatre, malo prohladite i povremeno promešajte da se ne stvori korica.

SLAGANJE TORTE:

  • Ohlađen biskvit stavite na odgovarajući tanjir, ravnomerno rasporedite kašikom preliv po njemu i stavite okolo obruč od kalupa.
  • Sada po biskvitu rasporedite oceđene višnje.
  • Nanesite krem preko višanja i poravnajte.
  • Odozgo prelijte sa otprilike trećinom ganache glazure. (Videćete koliko vam je potrebno da glazura u potpunosti prekrije kremu).
  • Tortu ostavite u frižider na hlađenje preko noći, kao i ostatak ganache glazure koja će se stisnuti, pa sutradan skinite obruč sa torte i dekorišite ostatkom ganache kreme. Po želji ostavite i nekoliko višanja za dekoraciju (u mom slučaju 12).

SAVETI:

  • Za krem možete korisiti i samo crnu čokoladu ili samo mlečnu, ili kombinovati kao ja.
  • Ako želite, višnje prethodno možete potopiti u rum.
  • Preliv biskvita nije ni neophodan jer je sam po sebi mekan, ali svakako daje lepši ukus zbog čokoladnog mleka sa rumom, pa sami procenite da li ćete ga preliti ili ne. 
  • Takođe što se tiče slaganja višanja, možete biskvit prvo premazati slojem kreme pa onda naslagati višnje i premazati ih ostatkom kreme. Ovo mislim da je možda bolja ideja radi lakšeg sečenja torte, jer ako vam nož nije dovoljno oštar, biće malo teško kad naiđete na višnje pa će vam se biskvit malo mrviti...ali ovo već prepuštam vama da odlučite. Kakav god redosled slaganja bio, ukus je i dalje isti.
  • Uživajte.

0 komentari:

Objavi komentar