Ledene mak kocke.


SASTOJCI: ZA BISKVIT:

  • 7 bjelanjaka,  
  • 60 gr. šećera,  
  • 2 Vanilin šećera,  
  • 150 gr. maka mljevenoga,  
  • 50 gr. Gussnela,   
  • 2 žličice praška za pecivo,   
  • 200 ml. mlijeka.

ZA KREMU:

  • 7 žumanjaka,  
  • 90 gr. šećera,   
  • 100 gr. Gussnela,   
  • 1 l. mlijeka,  
  • 250 gr. maslaca,  
  • 50 gr. šećera u prahu,   
  • 500 ml. vrhnja za šlag.

PRIPREMA:

  • Bjelanjke pomoću električne miješalice istucite u čvrsti snijeg.
  • Šećer pomiješajte s vanilin šećerom i postepeno u nekoliko navrata dodajte u snijeg od bjelanjaka neprestano miješajući kako bi se šećer u potpunosti rastopio.
  • Zajedno pomiješajte mljeveni mak, Gussnel i prašak za pecivo, pa lagano, ali temeljito pomoću kuhače umiješajte u istučeni snijeg.
  • Pripremljenu smjesu izlijte u namašćeni lim za pečenje veličine 40X24 cm i pecite ga u pećnici zagrijanoj na 180° C oko 20 minuta.
  • Pečeni biskvit pustite da se malo ohladi pa ga prelijte s 200 ml toplog mlijeka.
  • Žumanjcima dodajte šećer, Gussnel, 100 ml hladnog mlijeka i dobro izmiješajte kako biste dobili glatku smjesu bez grudica. Ostatak mlijeka stavite na vatru da zakuha.
  • Kada je mlijeko zakuhalo uklonite ga s vatre i u njega pomoću pjenjače umiješajte pripremljenu smjesu. Vratite na laganu vatru i neprestano miješajući kuhajte oko 1-2 minute. Uklonite s vatre i pustite da se ohladi do sobne temperature.
  • Omekšani maslac i šećer u prahu pomoću električne miješalice zajedno dobro istucite te ga izmiješajte s ohlađenom kremom.
  • Kremu ravnomjerno nanesite na pripremljeni biskvit i poravnajte. Kolač stavite u hladnjak na 30-ak minuta kako bi se krema stisnula.
  • Vrhnje za šlag istucite tek toliko da se počne zgušnjavati, dodajte šlag fix i još kratko istucite. Pripremljeni šlag nanesite na kremu, poravnajte i stavite u hladnjak na barem 1 sat.
  • Uživajte!

0 komentari:

Objavi komentar