skip to main |
skip to sidebar
SASTOJCI:
- Podloga za kolač po želji (prhko tijesto ili podloga od keksa)
BIJELA KREMA:
- 500 gr. quark (kvark) (moze i kiselo vrhnje)
- 1 limeta (moze i limun)
- 2 zlice vode,
- 9 listica želatina,
- 500 ml. slatkog vrhnja + 1-2 slag fix-a,
- 80 gr. šecera,
- 1 vanilin šećer.
VOĆNA KREMA:
- 500 gr. crnog grožđa ili lubenice,
- 50 gr. šećera,
- 1 vanilin šećer,
- ..želatina (količinu ću objasnit u receptu)
PRIPREMA:
- Prvo pripremite podlogu za kolac. Kako sam vec objasnila u uvodnoj rijeci to moze bit prhko tijesto, a moze i podloga od keksa koja se ne pece.
- Ja sam napravila podlogu od mljevenog petit keksa, mljevenog ljesnjaka i maslaca. Dobro utisnula u kalup i stavila u frizider da se pomalo vec steze dok radim kreme. Ja sam koristila mali kalup od 18 cm pa sam prepolovila sastojke za bijelu kremu i jos mi je ostalo malo. A recept je inace za okrugli kalup promjera 28 cm. Ja bi preporucila kalup velicine 26 cm , ljepse izgleda kad je malo vislji kolac, a ako vam ostane malo kreme mozete napraviti desert u casi.
BIJELA KREMA:
- Potopite listice zelatine u hladnu vodu i neka stoji najmanje 5 minuta.
- Iscijedite sok od 1 limete ili limuna i naribajte koricu. Slatko vrhnje umutite sa slag fixom u cvrsti slag.
- Zagrijte sok i koricu od limete sa 2 zlice vode i secerom + vanilin secer. Netreba prokuhati. Maknite sa vatre i dodajte u taj zagrijani sirup ocijedjenu zelatinu i mjesajte zicom da se zelatina otopi.
- Kad se pocne lagano zelirati dodajte quark ili kiselo vrhnje i mjesajte i dalje zicom da se sve ujednaci. A onda dodajte i slatko vrhnje koje ste prethodno umutili u cvrsti slag i opet lagano mjesajte zlicom da se sve sjedini.
- Bijelu kremu izlijte na podlogu kolaca. Pazite da vam ostane mjesta u kalupu i za vocnu kremu !!!
- Svu kremu koja vam ostane mozete iskoristiti za desert u casi.
- Dok pripremate vocnu kremu kalup sa bijelom kremom stavite u frizider da se hladi.
- Crno grozdje ili lubenicu ispasirajte u blenderu ili stapnim mikserom.
OBJAŠNJENJE O ŽELATINU ZA VOĆNU KREMU:
- Ako radite sa 500 g lubenice, onad potopite 5 listica zelatina u hladnu vodu.
- Ako radite sa crnim grozdjem, kad ga ispasirate i procijedite izmjerite tocnu kolicinu soka kojeg ste dobili (jer sve ovisi o socnosti grozdja) pa po tome sami odredite kolicinu zelatine. Ja sam dobila ca 350 ml soka od grozdja i koristila sam jednu vrecicu mljevene zelatine koju sam prije potopila sa 5 zlica hladne vode.
PRIPREMA VOĆNE KREME:
- Svejedno dal radite sa lubenicom ili grozdjem nakon pasiranja obavezno procijedite da eliminirate kostice i kozicu od grozdja,
- Vocni sok pomijesajte sa secerom + vanilim secerom i zagrijte. Maknite sa vatre i u zagrijano dodajte nabubrenu zelatinu i mjesajte da se zalatin otopi. Pricekajte nekoliko minuta da se vocna krema malo prohladi i pocne zelirati.
- Grozdju je potrebno dugo da se pocne zelirati, al' neka vas to ne brine, tokom hladjenja sve ce to doc na svoje kao sto se vidi na slici gotovog kolaca.
- Kolac sa crnim grozdjem (lubenicom)
- Zatim vocnu kremu lagano posipajte po bijeloj kremi, a sa nekim stapicem (ja koristila noz za mazanje) mjesajte te dvije kreme da se isprosaraju i da dobijete mramorni efekt. Pritome pazite da ne ostetite podlogu kolaca.
- Kolac sa crnim grozdjem (lubenicom)
- Mozda ce vam ostati malo kreme, nemojte bacati. Iskoristite je tako da si napravite jos par deserta u casi.
- Kolac sa crnim grozdjem (lubenicom)
- Gotov kolac stavite u frizider na hladjenje. Neka se hladi najmanje 4-5 sati prije posluzenja.
- Kolac sa crnim grozdjem (lubenicom)
- Po zelji mozete kolac prije posluzenja posuti sa secerom u prahu.
- Prijatno!
0 komentari:
Objavi komentar