Kolač sa crnim grožđem.


SASTOJCI:

  • Podloga za kolač po želji (prhko tijesto ili podloga od keksa)

BIJELA KREMA:

  • 500 gr. quark (kvark) (moze i kiselo vrhnje)   
  • 1 limeta (moze i limun)   
  • 2 zlice vode,  
  • 9 listica želatina,   
  • 500 ml. slatkog vrhnja + 1-2 slag fix-a,   
  • 80 gr. šecera,  
  • 1 vanilin šećer.  

VOĆNA KREMA:   

  • 500 gr. crnog grožđa ili lubenice,   
  • 50 gr. šećera,  
  • 1 vanilin šećer,   
  • ..želatina (količinu ću objasnit u receptu)

PRIPREMA:

  • Prvo pripremite podlogu za kolac. Kako sam vec objasnila u uvodnoj rijeci to moze bit prhko tijesto, a moze i podloga od keksa koja se ne pece.
  • Ja sam napravila podlogu od mljevenog petit keksa, mljevenog ljesnjaka i maslaca. Dobro utisnula u kalup i stavila u frizider da se pomalo vec steze dok radim kreme. Ja sam koristila mali kalup od 18 cm pa sam prepolovila sastojke za bijelu kremu i jos mi je ostalo malo. A recept je inace za okrugli kalup promjera 28 cm. Ja bi preporucila kalup velicine 26 cm , ljepse izgleda kad je malo vislji kolac, a ako vam ostane malo kreme mozete napraviti desert u casi.

BIJELA KREMA:

  • Potopite listice zelatine u hladnu vodu i neka stoji najmanje 5 minuta.
  • Iscijedite sok od 1 limete ili limuna i naribajte koricu. Slatko vrhnje umutite sa slag fixom u cvrsti slag.
  • Zagrijte sok i koricu od limete sa 2 zlice vode i secerom + vanilin secer. Netreba prokuhati. Maknite sa vatre i dodajte u taj zagrijani sirup ocijedjenu zelatinu i mjesajte zicom da se zelatina otopi.
  • Kad se pocne lagano zelirati dodajte quark ili kiselo vrhnje i mjesajte i dalje zicom da se sve ujednaci. A onda dodajte i slatko vrhnje koje ste prethodno umutili u cvrsti slag i opet lagano mjesajte zlicom da se sve sjedini.
  • Bijelu kremu izlijte na podlogu kolaca. Pazite da vam ostane mjesta u kalupu i za vocnu kremu !!!
  • Svu kremu koja vam ostane mozete iskoristiti za desert u casi.
  • Dok pripremate vocnu kremu kalup sa bijelom kremom stavite u frizider da se hladi.
  • Crno grozdje ili lubenicu ispasirajte u blenderu ili stapnim mikserom.

OBJAŠNJENJE O ŽELATINU ZA VOĆNU KREMU:

  • Ako radite sa 500 g lubenice, onad potopite 5 listica zelatina u hladnu vodu.
  • Ako radite sa crnim grozdjem, kad ga ispasirate i procijedite izmjerite tocnu kolicinu soka kojeg ste dobili (jer sve ovisi o socnosti grozdja) pa po tome sami odredite kolicinu zelatine. Ja sam dobila ca 350 ml soka od grozdja i koristila sam jednu vrecicu mljevene zelatine koju sam prije potopila sa 5 zlica hladne vode.

PRIPREMA VOĆNE KREME:

  • Svejedno dal radite sa lubenicom ili grozdjem nakon pasiranja obavezno procijedite da eliminirate kostice i kozicu od grozdja,
  • Vocni sok pomijesajte sa secerom + vanilim secerom i zagrijte. Maknite sa vatre i u zagrijano dodajte nabubrenu zelatinu i mjesajte da se zalatin otopi. Pricekajte nekoliko minuta da se vocna krema malo prohladi i pocne zelirati.
  • Grozdju je potrebno dugo da se pocne zelirati, al' neka vas to ne brine, tokom hladjenja sve ce to doc na svoje kao sto se vidi na slici gotovog kolaca.
  • Kolac sa crnim grozdjem (lubenicom)
  • Zatim vocnu kremu lagano posipajte po bijeloj kremi, a sa nekim stapicem (ja koristila noz za mazanje) mjesajte te dvije kreme da se isprosaraju i da dobijete mramorni efekt. Pritome pazite da ne ostetite podlogu kolaca.
  • Kolac sa crnim grozdjem (lubenicom)
  • Mozda ce vam ostati malo kreme, nemojte bacati. Iskoristite je tako da si napravite jos par deserta u casi.
  • Kolac sa crnim grozdjem (lubenicom)
  • Gotov kolac stavite u frizider na hladjenje. Neka se hladi najmanje 4-5 sati prije posluzenja.
  • Kolac sa crnim grozdjem (lubenicom)
  • Po zelji mozete kolac prije posluzenja posuti sa secerom u prahu.
  • Prijatno!

0 komentari:

Objavi komentar