Red velvet torta.


SASTOJCI: BISKVIT:

  • 250 gr. oštrog brašna,
  • 1/2 kašikice soli,
  • 120 gr. omekšalog maslaca,
  • 2 jaja,
  • 1 ili 1/2 kašika kakaa,
  • 250 gr. šećera,
  • 250 ml. jogurta,
  • 1 kašikica vanilin ekstrakta,
  • 2 kašikice crvene boje u prahu,
  • 1 kašikica octa,
  • 1 kašikica soda bikarbone (ili praška za pecivo)

KREMA: 

  • 250 ml. slatkog vrhnja,
  • 200 gr. sirnog namaza,
  • 2 kašike posnog sira,
  • 2 kašike meda,
  • par kapi ekstrakta limuna (može i ne mora biti)
  • 1 kompot od breskve.

PRIPREMA:

  • Prosijemo i pomiješamo brašno,kakao ,sol i jednu žličicu pecilnog praška(pecilni prašak u biskvit možete i nemorate staviti kako vas volja,u orginalu neide al sam ja kod sebe stavila).
  • Maslac sobne temperature narežemo na ploškice i miksamo ga dok ne postane kremast cca 5 min.Zatim dodamo šećer i miksamo kratko cca 2-3 min .Dodajemo jedno po jedno jaje ,kratko miksajući da se jaja poveže sa maslacem.Na kraju umiješamo žlicu vanil ekstrakta.
  • U mokru smjesu umiješamo jogurt i postepeno dodajemo suhu smjesu (brašna,soli,kakaa i p.p).Dobro povežemo.
  • U malenoj zdjelici(šalici)pomiješamo boju i sodu(pecilni prašak),zatim dodamo žlicu octa-dogodit će se reakcija ,kipit će( nek vas to ne zabrinjava to tako mora biti)malo promiješajte da se boja skroz rastvori da ne bi ostale grudice.Zatim tu smjesu boje dodamo u tijesto i dobro pomiješamo da se sve poveže.
  • Tijesto izlijemo u namašten kalup fi 22 (u mom slučaju)i pečemo ga na 180 stupnjeva cca 45 min (ovisi o vašoj pečnici)provjerite biskvit sa čačkalicom-ako je suha biskvit je gotov ako ostane trag na čačkalici ostavite još da se peče.
  • Pečeni biskvit ohladite i prerežite na tri dijela.Pri samom slaganju torte biskvit malo navlažite ako želite sokom iz kompota(kod mene vole jako sočne biskvite)
  • KREMA: slatko vrhnje umutite u čvrsti šlag.U drugoj posudi pomiješajte sirni namaz ,sir,med i ekstrakt . Zatim sve zajedno povežite u jednu kompaktnu smjesu.
  • Breskve iz kompota  narežite na male trakice.
  • Slaganje:biskvit -krema -poslažite breskve-biskvit i tako ponovite do kraja.Tortu ukrasite po vašoj želji,šlagom ili fondantom.
  • Prijatno!

0 komentari:

Objavi komentar