skip to main |
skip to sidebar
SASTOJCI: ZA KORE:
- 21 bjelanjaka,
- 450 gr. šećera (mnogima je torta bila slatka, po želji smanjite šećer, po vašem ukusu)
- 300 gr. lješnjaka,
- 3 kašikice pšeničnog oštrog brašna (tip 400 Podravka)
ZA KREMU:
- 21 žumanjak,
- 3 pudinga vanilin Dolcela,
- 6 kašika pšeničnog oštrog brašna (tip 400 Podravka 120 g)
- 1 l. mlijeka,
- 100 gr. šećera,
- 250 gr. maslaca,
- 2 Šlag pjene Dolcela,
- 100 ml. mlijeka,
- 300 gr. Milka čokolade s lješnjacima,
- 300 gr Milka bijele čokolade.
PRIPREMA:
- Odvojite 7 bjelanjaka i istucite ih u čvrsti snijeg, a zatim umiješajte postepeno 150 g šećera.
- Sameljite 100 g lješnjaka, dodajte 1 žlicu brašna i lagano umiješajte u pripremljeni snijeg.
- Smjesu izlijte u kalup za torte (Ø 28 cm) čije ste dno prekrili papirom za pečenje i pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 20 minuta.
- Na isti način s preostalim bjelanjcima, šećerom, lješnjacima i brašnom ponovite isti postupak još dva puta tako da dobijete 3 kore biskvita.
- Za kremu sve žumanjke, puding i brašno promiješajte. Po potrebi dodajte malo mlijeka.
- Preostalo mlijeko i šećer zakuhajte, odmaknite s vatre i umiješajte pripremljenu smjesu od žumanjaka. Vratite na vatru i uz miješanje kratko prokuhajte, pazeći da ne zagori.
- Kremu ohladite uz povremeno miješanje, a zatim umiješajte razrađeni maslac.
- Šlag pjenu uspite u 100 ml mlijeka i umiješajte u čvrsti šlag.
- Pripremljeni šlag umiješajte u kremu, a zatim je podijelite na dva dijela. U jednu polovicu umiješajte tamnu čokoladu koju ste otopili na pari, a u drugu polovicu bijelu čokoladu.
- Kremu dobro ohladiti pre nanošenja na biskvitnu koru.
- Na biskvitnu koru stavite polovicu tamne kreme, zatim položite drugu biskvitnu koru, premažite je polovicom bijele kreme, zatim stavite treću koru.
- Tortu premažite s ostatkom krema izvana i ukrasite lješnjacima.
POSLUŽIVANJE:
- Tortu dobro ohladite i poslužite.
SAVJET:
- Kako bi vam torta bila ukusnija, lješnjake popecite u pećnici, oljuštite ih, pa tek onda sameljite i koristite za tortu.
0 komentari:
Objavi komentar