Torta s lješnjacima i karamelom.


SASTOJCI: BISKVIT:

  • 7 bjelanaca,  
  • 140 gr. šećera,  
  • 170 gr. pečenih mljevenih lješnjaka,  
  • 2 kašike oštrog brašna,  
  • 2 kašike kakaoa,  
  • 1/2 kesice praška za pecivo,  
  • 100 ml. ulja.

FIL:

  • 1 l. punomasnog mlijeka,  
  • 7 žumanaca,  
  • 200 gr. bombona karamel lješnjak (za intenzivniji karamel okus po želji povećati količinu bombona na 250 g)  
  • 160 gr. gustina,  
  • 170 gr. šećera,  
  • 100 gr. maslaca,  
  • 200 ml. slatkog vrhnja.

ZA NATOPITI BISKVIT:

  • Malo mlijeka + kašika ruma.

GANACHE:

  • 250 ml. slatkog vrhnja (biljno)  
  • 100 gr. kvalitetne čokolade za kuvanje,  
  • 100 gr. noisette čokolade.

PRIPREMA: KARAMEL KREMA:

  • Zagrijati 1.5 dl mlijeka i preliti preko karamel-lješnjak bombona koje smo stavili u šerpu i to zagrijavati na laganoj vatri da se karamele otope. Od preostale količine mlijeka odvojiti 1dl mlijeka a ostalo dodati otopljenim karamelama i zagrijavati (pojačati temperaturu). U posebnu posudu stavimo žumanca, gustin, šećer i izmješamo sa 1dl hladnog mlijeka, fino da nema grudvica.
  • Kad se mlijeko sa karamelama zagrijalo u to dodati prethodnu smjesu i zakuhati kremu (krema će biti baš čvrsta pa je potrebno malo energičnije promješati da nema grudvica). Smaknuti sa šporeta i prekriti površinu kreme sa prozirnom folijom i ostaviti da se hladi.

BISKVITI:

  • Dok se krema hladi pravimo koru: u bjelanca dodati mrvicu soli i miksati, postepeno dodavati šećer i umutiti sjajan snijeg, isključiti mikser. Prosijati brašno, kakao i prašak za pecivo, te lagano dodati šaumu od bjelanaca, mješati ručno, na kraju dodati i pečene mljevene lješnjake (ja sam 150gr fino samljela, a 20gr krupnije isjeckala) i sve lagano sjediniti. Na kraju u laganom mlazu dodati ulje uz ručno mješanje.Smjesu podjeliti na 2 dijela i peći dvije odvojene kore. Izliti smjesu u okrugli kalup za torte d=22-26 cm, kome smo dno lagano premazali maslacem i stavili papir za pečenje (ja i na obruč kalupa stavim pek papir). Peći biskvite na 180 st. oko 20-ak minuta ili zavisno od rerne nešto duže ili kraće.
  • Pečene kore izvaditi i ostaviti da se ohlade.

NASTAVAK KREMA:

  • U mlak (ne sasvim ohlađen!) krem dodati maslac i dobro izmiksati. Umutiti slatko vrhnje u šlag (ja sam koristila biljno šlag5+ , treba voditi računa da ne pretjerate sa miksanjem da ne dobijete maslac!) i dodati u kremu i sve fino sjediniti mješanjem.

SLAGANJE:

  • Kada biskvite pečem u kalupu d=26 cm (visina gotove torte je oko 5.5 cm) kore ne sječem, a kada pečem u kalupu d=22 cm (visina torte je 7 cm) onda svaki biskvit presječem po visini na 2 dijela. Biskviti nisu visoki ali kako ja volim tanje korice, ja ih bez problema prerežem, međutim ako niste spretni sa rezanjem ne morate ih ni sjeći. Staviti prvi dio u obruč kalupa, koji obložimo pek papirom, biskvit  preliti sa malo mlijeka i ruma (ako vam se kore učini dovoljno mekan i sočan možete izostaviti ovaj korak, samo je bitno da ne pretjerate sa prelivom, dovoljno je tek par kašika), zatim premazati karamel-lješnjak kremom, ponovljati postupak, završiti sa kremom.

GANACHE:

  • Čokolade izlomiti i preliti sa vrhnjem; staviti na srednju vatru i mješati dok se čokolade ne istope. Preliti preko posljednjeg sloja fila i ostaviti na hlađenje najbolje preko noći.
  • Uživajte.

0 komentari:

Objavi komentar