Ananas torta.


SASTOJCI: BISKVIT:

  • 4 velika jaja sobne temperature,  
  • 100 gr. šećera,  
  • 70 gr. brašna,  
  • 1 žličica praška za pecivo,  
  • prstohvat soli,  
  • 1/2 žličice ekstrakta od vanilije,  
  • 1 žlica vode,   
  • ribana korica od pola limuna i naranče,  
  • 1/2 žličice cream of tartar (ja sam stavila 1 žličicu limunovog soka)

KREMA:

  • 1 konzerva kompota od ananasa rezanog na kockice,  
  • 200 gr. krem sira (philadelphia, abc...)  
  • 100 gr. krupno rezanih i poprženih oraha,  
  • 2 pudinga od vanilije,  
  • 700 ml. mlijeka,  
  • 5 žlica šećera,  
  • 2 vanilin šećera,  
  • 200 ml. tučenog slatkog vrhnja.

PRIPREMA:

  • Pećnicu zagrijati na 180°C.
  • Okrugli kalup promjera 25 cm obložiti papirom za pecenje i dno i stijenke.
  • Prosijati brašno, prašak za pecivo i sol.
  • Odvojiti žumanjke od bjelanjaka, bjelanjke staviti na stranu.
  • Žumanjcima dodati 2/3 šećera, pa miksati najvećom brzinom dok ne pobijele. Zatim dodati ribanu koricu limuna i naranče, ekstrakt vanilije i vodu i sve dobro izmiksati.
  • Bjelanjke miksati dok se ne počne formirati snijeg. Onda dodati cream of tartar i nastaviti miksati 1 minutu.
  • Napomena: Da nije bilo dodatka cream of tartar, ne bih se sjetila da je moja mama u bjelanjke uvijek stavljala žličicu limunovog soka kako bi snijeg bio što čvršći. Dakle, ako nemate cream, stavite limunov sok, kao i ja.
  • Postupno dodavati šećer i miksati dok snijeg potpuno ne očvrsne.
  • Lagano umiješati brašno u žumanjke malo po malo žlicom ili špatulom, ne mikserom, pa na isti način pomalo dodavati i snijeg od bjelanjaka. Miješati što laganije da bjelanjci ne padnu.
  • Uliti u kalup, poravnati i peći 25 minuta, ili dok čačkalica ne izađe suha.
  • Kad je biskvit pečen, odmah odvojiti bočne stijenke kalupa, preokrenuti na tanjur, skinuti dno kalupa i papir i pustiti da se hladi.
  • Prašak za puding razmutiti sa šećerom i malo hladnog mlijeka, pa skuhati u preostalom uzavrelom mlijeku. Ohladiti.
  • Krem sir, puding i vanilin šećer pomiješati i izmiksati u glatku kremu. Ako nije dovoljno slatko, dodati šećera u prahu.
  • Hladan biskvit poškropiti sa 5 žlica soka od ananasa, premazati kremom pa posuti kockicama dobro ocijeđenog ananasa.
  • Preko ananasa nanijeti tučeno slatko vrhnje, posuti krupno rezanim i poprženim orasima i staviti hladiti.
  • Ili orahe posuti po ananasu i sve premazati tučenim vrhnjem.
  • Uživajte.

0 komentari:

Objavi komentar