skip to main |
skip to sidebar
SASTOJCI: BISKVIT:
- 4 velika jaja sobne temperature,
- 100 gr. šećera,
- 70 gr. brašna,
- 1 žličica praška za pecivo,
- prstohvat soli,
- 1/2 žličice ekstrakta od vanilije,
- 1 žlica vode,
- ribana korica od pola limuna i naranče,
- 1/2 žličice cream of tartar (ja sam stavila 1 žličicu limunovog soka)
KREMA:
- 1 konzerva kompota od ananasa rezanog na kockice,
- 200 gr. krem sira (philadelphia, abc...)
- 100 gr. krupno rezanih i poprženih oraha,
- 2 pudinga od vanilije,
- 700 ml. mlijeka,
- 5 žlica šećera,
- 2 vanilin šećera,
- 200 ml. tučenog slatkog vrhnja.
PRIPREMA:
- Pećnicu zagrijati na 180°C.
- Okrugli kalup promjera 25 cm obložiti papirom za pecenje i dno i stijenke.
- Prosijati brašno, prašak za pecivo i sol.
- Odvojiti žumanjke od bjelanjaka, bjelanjke staviti na stranu.
- Žumanjcima dodati 2/3 šećera, pa miksati najvećom brzinom dok ne pobijele. Zatim dodati ribanu koricu limuna i naranče, ekstrakt vanilije i vodu i sve dobro izmiksati.
- Bjelanjke miksati dok se ne počne formirati snijeg. Onda dodati cream of tartar i nastaviti miksati 1 minutu.
- Napomena: Da nije bilo dodatka cream of tartar, ne bih se sjetila da je moja mama u bjelanjke uvijek stavljala žličicu limunovog soka kako bi snijeg bio što čvršći. Dakle, ako nemate cream, stavite limunov sok, kao i ja.
- Postupno dodavati šećer i miksati dok snijeg potpuno ne očvrsne.
- Lagano umiješati brašno u žumanjke malo po malo žlicom ili špatulom, ne mikserom, pa na isti način pomalo dodavati i snijeg od bjelanjaka. Miješati što laganije da bjelanjci ne padnu.
- Uliti u kalup, poravnati i peći 25 minuta, ili dok čačkalica ne izađe suha.
- Kad je biskvit pečen, odmah odvojiti bočne stijenke kalupa, preokrenuti na tanjur, skinuti dno kalupa i papir i pustiti da se hladi.
- Prašak za puding razmutiti sa šećerom i malo hladnog mlijeka, pa skuhati u preostalom uzavrelom mlijeku. Ohladiti.
- Krem sir, puding i vanilin šećer pomiješati i izmiksati u glatku kremu. Ako nije dovoljno slatko, dodati šećera u prahu.
- Hladan biskvit poškropiti sa 5 žlica soka od ananasa, premazati kremom pa posuti kockicama dobro ocijeđenog ananasa.
- Preko ananasa nanijeti tučeno slatko vrhnje, posuti krupno rezanim i poprženim orasima i staviti hladiti.
- Ili orahe posuti po ananasu i sve premazati tučenim vrhnjem.
- Uživajte.
0 komentari:
Objavi komentar