Chocodu.


SASTOJCI: BISKVIT:

  • 300 gr. mljevenog "Plazma" keksa,  
  • 1 kašika kakaa,  
  • Oko 2 dl. mlijeka.

BIJELI FIL:

  • 300 gr. milerama "Dukat"  
  • 1 kesica vanilin šećera,  
  • 100 gr. bijele čokolade,  
  • 0,5 kesice želatina "Dr Oetker"  
  • 2-3 kašike šećera.

TAMNI FIL:

  • 200 gr. milerama "Dukat"  
  • 100 ml. slatke pavlake,  
  • 100 gr. čokolade sa visokim sadržajem kakaa,  
  • 1 kašika Ness kafe,  
  • malo vrele vode za rastvaranje Ness kafe,  
  • 0,5 kesica želatina "Dr Oetker"  
  • 2-3 kašike šećera.

PRIPREMA: BISKVIT:

  • Keks i kakao ručno miješati sa mlijekom dok se ne sjedini u jednoličnu masu (ne smije biti suha, a ni previše vlažna i gnjecava; dodavati malo po malo mlijeka). Razvaljati u tepsiji (dimenzije oko 20×35 cm).

BIJELI FIL:

  • Želatin preliti sa 5 kašika hladne vode i ostaviti 10-ak minuta da nabubri. Mikserom umutiti šećer, vanilin šećer i mileram. Nabubrelom želatinu dodati na kockice izlomljenu bijelu čokoladu i istopiti na pari ili tihoj vatri. Dodati 4-5 kašika umućenog milerama i još malo grijati uz miješanje dok se masa ne ujednači. Skinuti sa vatre i dodavati polako uz mućenje mikserom u preostali mileram. Preliti preko biskvita i staviti u zamrzivač 20-ak minuta da se stegne.

TAMNI FIL:

  • Želatin preliti sa 5 kašika hladne vode i ostaviti 10-ak minuta da nabubri. Mikserom umutiti šećer, mileram i slatku pavlaku. Nabubrelom želatinu dodati na kockice izlomljenu crnu čokoladu i istopiti na pari ili tihoj vatri. Ness kafu rastvoriti u vreloj vodi i dodati u šerpu sa želatinom i čokoladom. Skinuti sa vatre i ulivati polako uz mućenje mikserom u umućeni krem od milerama i slatke pavlake. Preliti preko bijelog fila i ostaviti u frižideru najmanje 4 sata da se stegne.
  • Prijatno.

0 komentari:

Objavi komentar