skip to main |
skip to sidebar
SASTOJCI: BISKVIT:
- 300 gr. mljevenog "Plazma" keksa,
- 1 kašika kakaa,
- Oko 2 dl. mlijeka.
BIJELI FIL:
- 300 gr. milerama "Dukat"
- 1 kesica vanilin šećera,
- 100 gr. bijele čokolade,
- 0,5 kesice želatina "Dr Oetker"
- 2-3 kašike šećera.
TAMNI FIL:
- 200 gr. milerama "Dukat"
- 100 ml. slatke pavlake,
- 100 gr. čokolade sa visokim sadržajem kakaa,
- 1 kašika Ness kafe,
- malo vrele vode za rastvaranje Ness kafe,
- 0,5 kesica želatina "Dr Oetker"
- 2-3 kašike šećera.
PRIPREMA: BISKVIT:
- Keks i kakao ručno miješati sa mlijekom dok se ne sjedini u jednoličnu masu (ne smije biti suha, a ni previše vlažna i gnjecava; dodavati malo po malo mlijeka). Razvaljati u tepsiji (dimenzije oko 20×35 cm).
BIJELI FIL:
- Želatin preliti sa 5 kašika hladne vode i ostaviti 10-ak minuta da nabubri. Mikserom umutiti šećer, vanilin šećer i mileram. Nabubrelom želatinu dodati na kockice izlomljenu bijelu čokoladu i istopiti na pari ili tihoj vatri. Dodati 4-5 kašika umućenog milerama i još malo grijati uz miješanje dok se masa ne ujednači. Skinuti sa vatre i dodavati polako uz mućenje mikserom u preostali mileram. Preliti preko biskvita i staviti u zamrzivač 20-ak minuta da se stegne.
TAMNI FIL:
- Želatin preliti sa 5 kašika hladne vode i ostaviti 10-ak minuta da nabubri. Mikserom umutiti šećer, mileram i slatku pavlaku. Nabubrelom želatinu dodati na kockice izlomljenu crnu čokoladu i istopiti na pari ili tihoj vatri. Ness kafu rastvoriti u vreloj vodi i dodati u šerpu sa želatinom i čokoladom. Skinuti sa vatre i ulivati polako uz mućenje mikserom u umućeni krem od milerama i slatke pavlake. Preliti preko bijelog fila i ostaviti u frižideru najmanje 4 sata da se stegne.
- Prijatno.
0 komentari:
Objavi komentar