Ledene lješnjak kocke.


SASTOJCI: ZA KORU:

  • 5 belanaca,  
  • 5 kašika šećera,  
  • 1 kesica vanilin šećera,  
  • 5 punih kašika lešnika,  
  • 1 kesica praška za pecivo.   

ZA PRELIV KORE:

  • 5-6 kašika vrele vode,  
  • pola kašičice ness kafe.

ZA KREMU:

  • 5 žumanaca,  
  • 5 kašika šećera,  
  • 80 gr. mlečne čokolade (Milka noisette)  
  • 150 gr. maslaca,  
  • 200 ml. slatke pavlake.

ZA GLAZURU:

  • 100 ml. slatke pavlake,  
  • 100 gr. čokolade.

PRIPREMA: KORA:

  • Belancima dodati šećer i vanilin šećer i mutiti dok se ne dobije čvrst šne.
  • U šne dodati mleveni lešnik koji je pomešan sa praškom za pecivo i lagano izmešati spatulom, "prevrćući" smesu, da se lepo poveže.
  • Manji pleh (22x30 a može i manji ako želite da kolač bude viši) obložiti pek-papirom i izliti smesu. Peći na 180 stepeni, 15 do 20 minuta, u zavisnosti od jačine rerne.
  • U 5-6 kašika vrele vode razmutiti pola kašičice nes kafe i poprskati vruću pečenu koricu. Ostaviti da se ohladi.

KREMA:

  • U sud koji je pogodan za kuvanje na pari (ja koristim metalnu činiju koju stavim na šerpu sa ključalom vodom) staviti žumanca i šećer, dobro izmešati žicom i stalno mešajući, kuvati na pari 10-ak minuta, dok se šećer ne otopi a smesa postane glatka.
  • Dodati čokoladu izlomljenu na kockice, mešati da se istopi pa skinuti sa vatre. Odmah dodati maslac iseckan na kockice, izmešati da se otopi i ostaviti da se ohladi. 
  • Posebno umutiti slatku pavlaku (pazite, ne sme da se previše umuti!) i u pavlaku dodati mlaku kremu, dobro izmešati da se lepo sjedini.
  • Kremu izliti preko korice i ostaviti da se ohladi.*
  • U šerpicu staviti slatku pavlaku i čokoladu izlomljenu na kockice, staviti na tihu vatru da se ugreje (ne sme da proključa) i mešati da se čokolada istopi. Kada se prohladi, sipati preko kreme.
  • Prijatno!

0 komentari:

Objavi komentar