skip to main |
skip to sidebar
SASTOJCI: ZA KORU:
- 5 belanaca,
- 5 kašika šećera,
- 1 kesica vanilin šećera,
- 5 punih kašika lešnika,
- 1 kesica praška za pecivo.
ZA PRELIV KORE:
- 5-6 kašika vrele vode,
- pola kašičice ness kafe.
ZA KREMU:
- 5 žumanaca,
- 5 kašika šećera,
- 80 gr. mlečne čokolade (Milka noisette)
- 150 gr. maslaca,
- 200 ml. slatke pavlake.
ZA GLAZURU:
- 100 ml. slatke pavlake,
- 100 gr. čokolade.
PRIPREMA: KORA:
- Belancima dodati šećer i vanilin šećer i mutiti dok se ne dobije čvrst šne.
- U šne dodati mleveni lešnik koji je pomešan sa praškom za pecivo i lagano izmešati spatulom, "prevrćući" smesu, da se lepo poveže.
- Manji pleh (22x30 a može i manji ako želite da kolač bude viši) obložiti pek-papirom i izliti smesu. Peći na 180 stepeni, 15 do 20 minuta, u zavisnosti od jačine rerne.
- U 5-6 kašika vrele vode razmutiti pola kašičice nes kafe i poprskati vruću pečenu koricu. Ostaviti da se ohladi.
KREMA:
- U sud koji je pogodan za kuvanje na pari (ja koristim metalnu činiju koju stavim na šerpu sa ključalom vodom) staviti žumanca i šećer, dobro izmešati žicom i stalno mešajući, kuvati na pari 10-ak minuta, dok se šećer ne otopi a smesa postane glatka.
- Dodati čokoladu izlomljenu na kockice, mešati da se istopi pa skinuti sa vatre. Odmah dodati maslac iseckan na kockice, izmešati da se otopi i ostaviti da se ohladi.
- Posebno umutiti slatku pavlaku (pazite, ne sme da se previše umuti!) i u pavlaku dodati mlaku kremu, dobro izmešati da se lepo sjedini.
- Kremu izliti preko korice i ostaviti da se ohladi.*
- U šerpicu staviti slatku pavlaku i čokoladu izlomljenu na kockice, staviti na tihu vatru da se ugreje (ne sme da proključa) i mešati da se čokolada istopi. Kada se prohladi, sipati preko kreme.
- Prijatno!
0 komentari:
Objavi komentar