Pita od borovnica.


SASTOJCI: TIJESTO:

  • 2 šolje (335 gr.) svenamenskog brašna,  
  • 100 gr. hladnog putera,  
  • 100 gr. svinjske masti (lard)  
  • 1 kašika šećera,  
  • 1/2 kašičice soli,  
  • 90 ml. ledene vode.

FIL OD BOROVNICA:

  • 5 šolja svežih ili smrznutih borovnica,  
  • 1/2 kašičice sitno rendane limunove kore,  
  • 2 kašičice sveže ceđenog limunovog soka,  
  • 3/4 šolje šećera,  
  • 2 kašike instant tapioca (ili 30 gr. brašna)  
  • 1/4 kašičice mlevenog cimeta,  
  • prstohvat soli,  
  • 30 gr. putera.

PREMAZ:

  • 1 jaje,  
  • 1 kašičica vode ili mleka.

PRIPREMA: TIJESTO:

  • Hladan puter i mast narendati na krupnijoj strani renda i odložiti u zamrzivač dok pripremate ostale sastojke.
  • Brašno, so i šećer sjediniti. Zatim dodati ledeni puter i mast pa promešati viljuškom ili čime vam je zgodnije, dok ne dobijete mrvičastu smesu. Ako imate multipraktik, još bolje.
  • Zatim, malo po malo dodavati vodu i mešati dok se smesa donekle ne sjedini.
  • Smesu istresti na blago pobrašnjenu površinu i premesiti rukom nekoliko puta da se testo sjedini.
  • Nemojte preterivati, puter i mast ne bi trebali da se otope pod toplinom vaših dlanova.
  • Testo podeliti na dva dela. Jedan deo rastanjiti oklagijom i staviti ga u okrugli kalup za pite (prečnika 23cm) predhodno podmazan puterom. Testo blago pritisnuti prstima za dno i stranice kalupa. Višak otseći nožem ili makazama. Pripremljenu podlogu odložiti u frižider na najmanje sat vremena.
  • Drugi deo testa oblikovati u loptu, spljoštiti i zamotati u prozirnu foliju. Takođe odložiti u frižider na najmanje sat vremena.

FIL OD BOROVNICA:

  • Borovnice, koricu limuna, limunov sok, šećer, tapioca (ili brašno), so i cimet staviti u veću posudu i sve dobro izmešati. Pripremljenu mešavinu sipati u kalup, na pripremljenu podlogu, rasporediti komadiće putera i vratiti u frižider.
  • Pola količine borovnica možete usitniti u čoperu, ja nisam.
  • Drugi deo testa tanko razvaljati oklagijom pa pažljivo pokriti fil od borovnica. Rubove testa dobro "zatvoriti" prstima, a onda i viljuškom.
  • Jaje i vodu umutiti viljuškom, pa četkicom premazati testo. Raseći ga na 4 mesta ili napraviti rupicu u sredini i staviti da se peče na 210C prvih 20 minuta, zatim smanjiti na 180C i peći dodatnih 40ak minuta. (Žicu od rerne postaviti na najniži nivo).
  • Ukoliko vam površina bude gorela, samo je prekrijte alufolijom i nastavite peći pitu.
  • Gotovu pitu ohladiti na sobnoj temperaturi, a potom i u frižideru.
  • Možete je jesti i mlaku, ali će vam fil malo curkati, što meni ni malo nije smetalo.
  • Uživajte!

0 komentari:

Objavi komentar