skip to main |
skip to sidebar
SASTOJCI: TIJESTO:
- 2 šolje (335 gr.) svenamenskog brašna,
- 100 gr. hladnog putera,
- 100 gr. svinjske masti (lard)
- 1 kašika šećera,
- 1/2 kašičice soli,
- 90 ml. ledene vode.
FIL OD BOROVNICA:
- 5 šolja svežih ili smrznutih borovnica,
- 1/2 kašičice sitno rendane limunove kore,
- 2 kašičice sveže ceđenog limunovog soka,
- 3/4 šolje šećera,
- 2 kašike instant tapioca (ili 30 gr. brašna)
- 1/4 kašičice mlevenog cimeta,
- prstohvat soli,
- 30 gr. putera.
PREMAZ:
- 1 jaje,
- 1 kašičica vode ili mleka.
PRIPREMA: TIJESTO:
- Hladan puter i mast narendati na krupnijoj strani renda i odložiti u zamrzivač dok pripremate ostale sastojke.
- Brašno, so i šećer sjediniti. Zatim dodati ledeni puter i mast pa promešati viljuškom ili čime vam je zgodnije, dok ne dobijete mrvičastu smesu. Ako imate multipraktik, još bolje.
- Zatim, malo po malo dodavati vodu i mešati dok se smesa donekle ne sjedini.
- Smesu istresti na blago pobrašnjenu površinu i premesiti rukom nekoliko puta da se testo sjedini.
- Nemojte preterivati, puter i mast ne bi trebali da se otope pod toplinom vaših dlanova.
- Testo podeliti na dva dela. Jedan deo rastanjiti oklagijom i staviti ga u okrugli kalup za pite (prečnika 23cm) predhodno podmazan puterom. Testo blago pritisnuti prstima za dno i stranice kalupa. Višak otseći nožem ili makazama. Pripremljenu podlogu odložiti u frižider na najmanje sat vremena.
- Drugi deo testa oblikovati u loptu, spljoštiti i zamotati u prozirnu foliju. Takođe odložiti u frižider na najmanje sat vremena.
FIL OD BOROVNICA:
- Borovnice, koricu limuna, limunov sok, šećer, tapioca (ili brašno), so i cimet staviti u veću posudu i sve dobro izmešati. Pripremljenu mešavinu sipati u kalup, na pripremljenu podlogu, rasporediti komadiće putera i vratiti u frižider.
- Pola količine borovnica možete usitniti u čoperu, ja nisam.
- Drugi deo testa tanko razvaljati oklagijom pa pažljivo pokriti fil od borovnica. Rubove testa dobro "zatvoriti" prstima, a onda i viljuškom.
- Jaje i vodu umutiti viljuškom, pa četkicom premazati testo. Raseći ga na 4 mesta ili napraviti rupicu u sredini i staviti da se peče na 210C prvih 20 minuta, zatim smanjiti na 180C i peći dodatnih 40ak minuta. (Žicu od rerne postaviti na najniži nivo).
- Ukoliko vam površina bude gorela, samo je prekrijte alufolijom i nastavite peći pitu.
- Gotovu pitu ohladiti na sobnoj temperaturi, a potom i u frižideru.
- Možete je jesti i mlaku, ali će vam fil malo curkati, što meni ni malo nije smetalo.
- Uživajte!
0 komentari:
Objavi komentar