Hladan puter i mast narendati na krupnijoj strani renda i odložiti u zamrzivač dok pripremate ostale sastojke.
Brašno, so i šećer sjediniti. Zatim dodati ledeni puter i mast pa promešati viljuškom ili čime vam je zgodnije, dok ne dobijete mrvičastu smesu. Ako imate multipraktik, još bolje.
Zatim, malo po malo dodavati vodu i mešati dok se smesa donekle ne sjedini.
Smesu istresti na blago pobrašnjenu površinu i premesiti rukom nekoliko puta da se testo sjedini.
Nemojte preterivati, puter i mast ne bi trebali da se otope pod toplinom vaših dlanova.
Testo podeliti na dva dela. Jedan deo rastanjiti oklagijom i staviti ga u okrugli kalup za pite (prečnika 23cm) predhodno podmazan puterom. Testo blago pritisnuti prstima za dno i stranice kalupa. Višak otseći nožem ili makazama. Pripremljenu podlogu odložiti u frižider na najmanje sat vremena.
Drugi deo testa oblikovati u loptu, spljoštiti i zamotati u prozirnu foliju. Takođe odložiti u frižider na najmanje sat vremena.
FIL OD BOROVNICA:
Borovnice, koricu limuna, limunov sok, šećer, tapioca (ili brašno), so i cimet staviti u veću posudu i sve dobro izmešati. Pripremljenu mešavinu sipati u kalup, na pripremljenu podlogu, rasporediti komadiće putera i vratiti u frižider.
Pola količine borovnica možete usitniti u čoperu, ja nisam.
Drugi deo testa tanko razvaljati oklagijom pa pažljivo pokriti fil od borovnica. Rubove testa dobro "zatvoriti" prstima, a onda i viljuškom.
Jaje i vodu umutiti viljuškom, pa četkicom premazati testo. Raseći ga na 4 mesta ili napraviti rupicu u sredini i staviti da se peče na 210C prvih 20 minuta, zatim smanjiti na 180C i peći dodatnih 40ak minuta. (Žicu od rerne postaviti na najniži nivo).
Ukoliko vam površina bude gorela, samo je prekrijte alufolijom i nastavite peći pitu.
Gotovu pitu ohladiti na sobnoj temperaturi, a potom i u frižideru.
Možete je jesti i mlaku, ali će vam fil malo curkati, što meni ni malo nije smetalo.
0 komentari:
Objavi komentar