Slana štrudla od piletine i šampinjona.


SASTOJCI: TIJESTO:

  • 600 gr. univerzalnog brašna,  
  • 2 pune kašike mleka u prahu,  
  • 1 kašičica soli,  
  • 1 kašičica šećera,  
  • 12 gr. suvog ili 30 g svežeg kvasca,  
  • 2 jajeta,  
  • 4 kašike maslinovog ulja,  
  • 250 do 300 ml. tople vode.

FIL:

  • oko 500 gr. preostalog mesa od ručka (piletina, govedina, svinjetina...)  
  • 150 gr. šampinjona,  
  • 1 glavica crnog luka,  
  • 4 čena belog luka,  
  • 1 paprika šilja,  
  • 2-3 ljutih feferončića,  
  • 2 kašike brašna,  
  • 250 ml. mleka,  
  • 60 gr. putera,  
  • 2 kašike sitnije seckanog peršuna,  
  • 100 gr. izrendanog gouda (sir po ukusu)
  • so, 
  • sveže samleveni biber, 
  • suvi začin.

JOŠ POTREBNO:

  • 1 jaje,  
  • 1 kašika mleka ili vode,   
  • susam ili semenke po želji.

PRIPREMA:

  • U 125 ml tople vode staviti kvasac i kašičicu šećera,izmešati i ostaviti sa strane da se kvasac podigne.
  • U vanglicu prosejati brašno, napraviti udubljenje u sredini brašna,dodati so, mleko u prahu, ulje, jaja, dodati nadošli kvasac i sipati ostatak vode i zamesiti testo.
  • Isipati na radnu površinu i umesiti  testo da postane glatko i elastično.
  • Oblikovati u loptu,premazati sa uljem, vratiti u vanglicu i pokriti sa providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da se testo udupla.
  • Dok testo raste pripremiti fil.
  • U veći tiganj staviti puter i na zagrejanom puteru ispržiti sitno iseckan crni luk dok ne postane staklast.
  • Dodati sitnije sečene šampinjone, koje ste prethodno oprali, i njih pržiti oko 5 minuta, dodati crvenu papriku, koju ste očistili od semenki i iseckali na manje kockice,dodati beli luk i pržiti sve zajedno dok paprika ne omekša.
  • Meso, koje je ostalo od ručka, iseći na sitnije kocke, dodati u tiganj i pržiti zajedno nekoliko minuta, dodati začine po ukusu,dodati brašno i sve promešati i na kraju dodati mleko, prđiti samo na kratko, dok se sve ne zgusne. Na kraju dodati sitnije sečen peršun i izmešati. Ostaviti sa strane dok testo nije spremno za pripremu.
  • Naraslo testo isipati na radnu površinu,premesiti i podeliti na koliko hoćete delova,možete da imate dve velike štrudle, ili podeliti na manje jufkice.
  • Ja sam pravila od pola količine. Testo sam podelila na pola,svaka polovina po 255g i premesiti još jednom.
  • Blago pobrašniti radnu površinu i rastanjiti testo u pravougaonik, na sredinu testa staviti četvrtinu fila (kod mene je bilo polovina fila) i preko staviti četvrtinu izrendanog sira.
  • Stranice iseći na trakice i prekriti testo sa trakicama, kao što je na slici.
  • Sad tako isto uraditi i sa ostatlkom testa i fila.
  • Kad ste napravili štrudlice, preneti ih na pleh,koji ste prekrili papirom za pečenje, pokriti ih sa providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da testo ponovo naraste, oko pola sata.
  • Naraslo testo premazati sa umućenim jajetom i jednom kašikom mleka, posuti sa semenkama po izboru. (kod mene jedna sa crnim susamom,,jedna sa tostiranim susamom)
  • Uključiti rernu na 180*C i peći u zagrejanoj rerni oko 35 do 45 minuta ili dok vam lepo ne porumeni.(ako počne previše da rumeni, pokriti sa papirom za pečenje)
  • Pečenu štrudlu izvaditi iz rerne, pokriti sa kuhinjskim papirom i krpom i ostaviti oko 5 monita da odstoji.
  • Premazati sa malo otopljenog putera i ponovo pokriti i ostaviti da se prohladi, oko deset minuta.
  • Iseći na parčiće i poslužiti sa hladnim pivom. Uz neku finu čorbicu ili supicu, ovo vam može biti kompletan ručak.
  • Uživajte.

0 komentari:

Objavi komentar