skip to main |
skip to sidebar
SASTOJCI: TIJESTO:
- 600 gr. univerzalnog brašna,
- 2 pune kašike mleka u prahu,
- 1 kašičica soli,
- 1 kašičica šećera,
- 12 gr. suvog ili 30 g svežeg kvasca,
- 2 jajeta,
- 4 kašike maslinovog ulja,
- 250 do 300 ml. tople vode.
FIL:
- oko 500 gr. preostalog mesa od ručka (piletina, govedina, svinjetina...)
- 150 gr. šampinjona,
- 1 glavica crnog luka,
- 4 čena belog luka,
- 1 paprika šilja,
- 2-3 ljutih feferončića,
- 2 kašike brašna,
- 250 ml. mleka,
- 60 gr. putera,
- 2 kašike sitnije seckanog peršuna,
- 100 gr. izrendanog gouda (sir po ukusu)
- so,
- sveže samleveni biber,
- suvi začin.
JOŠ POTREBNO:
- 1 jaje,
- 1 kašika mleka ili vode,
- susam ili semenke po želji.
PRIPREMA:
- U 125 ml tople vode staviti kvasac i kašičicu šećera,izmešati i ostaviti sa strane da se kvasac podigne.
- U vanglicu prosejati brašno, napraviti udubljenje u sredini brašna,dodati so, mleko u prahu, ulje, jaja, dodati nadošli kvasac i sipati ostatak vode i zamesiti testo.
- Isipati na radnu površinu i umesiti testo da postane glatko i elastično.
- Oblikovati u loptu,premazati sa uljem, vratiti u vanglicu i pokriti sa providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da se testo udupla.
- Dok testo raste pripremiti fil.
- U veći tiganj staviti puter i na zagrejanom puteru ispržiti sitno iseckan crni luk dok ne postane staklast.
- Dodati sitnije sečene šampinjone, koje ste prethodno oprali, i njih pržiti oko 5 minuta, dodati crvenu papriku, koju ste očistili od semenki i iseckali na manje kockice,dodati beli luk i pržiti sve zajedno dok paprika ne omekša.
- Meso, koje je ostalo od ručka, iseći na sitnije kocke, dodati u tiganj i pržiti zajedno nekoliko minuta, dodati začine po ukusu,dodati brašno i sve promešati i na kraju dodati mleko, prđiti samo na kratko, dok se sve ne zgusne. Na kraju dodati sitnije sečen peršun i izmešati. Ostaviti sa strane dok testo nije spremno za pripremu.
- Naraslo testo isipati na radnu površinu,premesiti i podeliti na koliko hoćete delova,možete da imate dve velike štrudle, ili podeliti na manje jufkice.
- Ja sam pravila od pola količine. Testo sam podelila na pola,svaka polovina po 255g i premesiti još jednom.
- Blago pobrašniti radnu površinu i rastanjiti testo u pravougaonik, na sredinu testa staviti četvrtinu fila (kod mene je bilo polovina fila) i preko staviti četvrtinu izrendanog sira.
- Stranice iseći na trakice i prekriti testo sa trakicama, kao što je na slici.
- Sad tako isto uraditi i sa ostatlkom testa i fila.
- Kad ste napravili štrudlice, preneti ih na pleh,koji ste prekrili papirom za pečenje, pokriti ih sa providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da testo ponovo naraste, oko pola sata.
- Naraslo testo premazati sa umućenim jajetom i jednom kašikom mleka, posuti sa semenkama po izboru. (kod mene jedna sa crnim susamom,,jedna sa tostiranim susamom)
- Uključiti rernu na 180*C i peći u zagrejanoj rerni oko 35 do 45 minuta ili dok vam lepo ne porumeni.(ako počne previše da rumeni, pokriti sa papirom za pečenje)
- Pečenu štrudlu izvaditi iz rerne, pokriti sa kuhinjskim papirom i krpom i ostaviti oko 5 monita da odstoji.
- Premazati sa malo otopljenog putera i ponovo pokriti i ostaviti da se prohladi, oko deset minuta.
- Iseći na parčiće i poslužiti sa hladnim pivom. Uz neku finu čorbicu ili supicu, ovo vam može biti kompletan ručak.
- Uživajte.
0 komentari:
Objavi komentar