skip to main |
skip to sidebar
SASTOJCI: PODLOGA:
- 100 ml. slatke pavlake,
- 50 gr. mliječne čokolade,
- 230 gr. oreo keksa,
- 130 gr. petit keksa prelivenog čokoladom (može i obični)
KIKIRIKI FIL:
- 120 gr. putera,
- 150 gr. prženog neslanog kikirikija,
- 50 gr. prženog slanog kikirikija,
- 50 gr. mljevenog šećera,
- 2 kašike mlijeka.
KARAMEL FIL:
- 400 ml. mlijeka,
- 40 gr. gustina,
- 12 kašika brašna,
- 5 kašika šećera,
- 120 gr. putera,
- 100 gr. mliječnih karamela.
GANACHE:
- 150 gr. tamne čokolade,
- 100 ml. slatke pavlake.
PRIPREMA:
- Prvo napraviti karamel fil.U 100 ml mlijeka razmutiti brasno,gustin i secer a ostatak prokuhati.Skloniti sa vatre i mijesajuci zicom u tankom mlazu dodati razmuceno brasno sa gustinom i secerom,vratiti na ringlu i stalno mjesajuci kuhati da se zgusne.Skloniti sa vatre i dodati sjeckane karamele i mijesati da se u potpunosti otope.Ohladiti i dodati pjenasto umucen puter.
- Za podlogu otopiti cokoladu i malo je prohladiti.Oreo i petit keks samljeti u multipraktiku.Pavlaku umutiti u cvrst slag,dodati polovinu keksa i cokoladu,izmijesati da se sjedini,dodati ostatak keksa i izmijesati u kompaktnu masu.Na tacnu staviti obruc 23 cm i utisnuti podlogu.Ostaviti u krizider.
- Kikiriki samljeti u multipraktiku ali ne presitno,treba da bude i malo krupnijih komadica.Puter i secer pjanasto umutiti,dodati kikiriki i mlijeko i umutiti da se sve poveze.Premazati preko podloge.Preko toga staviti ohladjenu karamel kremu i ostaviti u frizider.
- Za ganache zagrijati slatko vrhnje,skloniti sa vatre,dodati sjeckanu cokoladu i mijesati da se istopi.Prohladiti i preliti preko torte.Ostaviti tortu par sati i frizideru pa tek onda skloniti obruc i uzivati..
0 komentari:
Objavi komentar