Snickers torta.


SASTOJCI: PODLOGA:

  • 100 ml. slatke pavlake,   
  • 50 gr. mliječne čokolade,   
  • 230 gr. oreo keksa,   
  • 130 gr. petit keksa prelivenog čokoladom (može i obični)

KIKIRIKI FIL:

  • 120 gr. putera,   
  • 150 gr. prženog neslanog kikirikija,   
  • 50 gr. prženog slanog kikirikija,   
  • 50 gr. mljevenog šećera,   
  • 2 kašike mlijeka.

KARAMEL FIL:

  • 400 ml. mlijeka,   
  • 40 gr. gustina,   
  • 12 kašika brašna,  
  • 5 kašika šećera,   
  • 120 gr. putera,   
  • 100 gr. mliječnih karamela.

GANACHE:

  • 150 gr. tamne čokolade,   
  • 100 ml. slatke pavlake.

PRIPREMA:

  • Prvo napraviti karamel fil.U 100 ml mlijeka razmutiti brasno,gustin i secer a ostatak prokuhati.Skloniti sa vatre i mijesajuci zicom u tankom mlazu dodati razmuceno brasno sa gustinom i secerom,vratiti na ringlu i stalno mjesajuci kuhati da se zgusne.Skloniti sa vatre i dodati sjeckane karamele i mijesati da se u potpunosti otope.Ohladiti i dodati pjenasto umucen puter.
  • Za podlogu otopiti cokoladu i malo je prohladiti.Oreo i petit keks samljeti u multipraktiku.Pavlaku umutiti u cvrst slag,dodati polovinu keksa i cokoladu,izmijesati da se sjedini,dodati ostatak keksa i izmijesati u kompaktnu masu.Na tacnu staviti obruc 23 cm i utisnuti podlogu.Ostaviti u krizider.
  • Kikiriki samljeti u multipraktiku ali ne presitno,treba da bude i malo krupnijih komadica.Puter i secer pjanasto umutiti,dodati kikiriki i mlijeko i umutiti da se sve poveze.Premazati preko podloge.Preko toga staviti ohladjenu karamel kremu i ostaviti u frizider.
  • Za ganache zagrijati slatko vrhnje,skloniti sa vatre,dodati sjeckanu cokoladu i mijesati da se istopi.Prohladiti i preliti preko torte.Ostaviti tortu par sati i frizideru pa tek onda skloniti obruc i uzivati..

0 komentari:

Objavi komentar