Torta od šest slojeva.


SASTOJCI: PRVI SLOJ:

  • 150 gr. grubo mljevenih ili seckanih badema,  
  • 150 gr. otopljenog i malo prohladjenog maslaca,  
  • 3 zlice secera,  
  • 125 gr. brasna.

DRUGI SLOJ:

  • 225 gr. svjezeg sira,  
  • 150 gr. staub secera,  
  • 200 ml. slatkog vrhnja,  
  • 10 gr. zelatine u granulama,  
  • 10 zlicica hladne vode (za zelatinu)  
  • 1 pakovanje vanilinih kristala ili 2 vrecice vanilin secera.

TREĆI SLOJ:

  • 3 vrecice praska za puding s okusom vanile,  
  • 750 ml. mlijeka,  
  • 9 zlica secera.

ČETVRTI SLOJ:

  • 3 vrecice praska za puding s okusom cokolade,  
  • 750 ml. mlijeka,  
  • 9 zlica secera.

PETI SLOJ:

  • 400 ml. slatkog vrhnja.

ŠESTI SLOJ:

  • 100 gr. krupno naribane cokolade.

PRIPREMA:

  • Jos na pocetku da napomenem, samo je prvi sloj pecen, a kremovi od praskova za puding se kuhaju,samo ovdje nisam mogla odabrati takvu kombinaciju.
  • Koristila sam protvan dimenzije 32 x 20cm, dubine 6 cm. Pozeljno je da se koristi stakleni vatrostalni sud zbog vizualnog efekta.

PRVI SLOJ:

  • Pomjesajte sve sastojke, rasporedite smesu na dnu suda za tortu, spatulom fino poravnajte,te smjesu  fino  utisnite na dno. Pecite u prethodno zagrijanoj pecnici  na 150 stupnjeva oko 15-tak minuta ili do zlatno zute boje.

DRUGI SLOJ:

  • Izmiksajte svjezi sir sa vanilom i staub secerom.
  • U drugom sudu cvrsto izmiksajte slatko vrhnje. U malom loncicu, pomjesajte zelatinu s vodom, ostavite kratko da nabubri,zagrijte ne dozvoljavajuci da zakuha (samo da se otope granule zelatine), pa mikserom pomjesajte smjesu sa sirom, izmiksano vrhnje i otopljenu zelatinu.
  • Ovaj sloj prelijte preko hrskavog pecenog sloja, i ostavite da se hladi u frizideru oko 1 sat.

TREĆI SLOJ:

  • U 150 ml rastvorite prasak za puding sa secerom.Ostatak mlijeka zakuhajte, i na uobicajeni nacin, na tihoj vatri, skuhajte gusti puding.Kada je puding gotov, prekrijte ga providnom folijom i ostavite da se hladi.

ČETVRTI SLOJ:

  • Ponovite postupak za pripremu kao za treci, vanila sloj.
  • PREPORUKA: zbog velike gustine pudingastih krema, preporucujem da se za pripremu koriste rostfraj sudovi, jer teze je da krema u njima zagori. 

PETI SLOJ:

  • Slatko vrhnje cvsto umutite mikserom. 
  • Nakon sat vremena u frizideru, iznad sirnatog sloja treba postaviti vanilasti sloj. Mikserom malo razmutite ohladjeni vanila puding,pazljivo ga nanesite iznad sirnatog sloja i spatulom ga poravnajte. Umutite kratko i ohladjeni cokoladni puding, nanesite ga pazljivo iznad vanilastog  pudinga i ponovo poravnajte spatulom.Nanesite i umucenu slatko vrhnje,poravnajte i odozgo nanesite sloj ribane tamne cokolade (SESTI SLOJ).
  • Uživajte.

0 komentari:

Objavi komentar