skip to main |
skip to sidebar
SASTOJCI: PRVI SLOJ:
- 150 gr. grubo mljevenih ili seckanih badema,
- 150 gr. otopljenog i malo prohladjenog maslaca,
- 3 zlice secera,
- 125 gr. brasna.
DRUGI SLOJ:
- 225 gr. svjezeg sira,
- 150 gr. staub secera,
- 200 ml. slatkog vrhnja,
- 10 gr. zelatine u granulama,
- 10 zlicica hladne vode (za zelatinu)
- 1 pakovanje vanilinih kristala ili 2 vrecice vanilin secera.
TREĆI SLOJ:
- 3 vrecice praska za puding s okusom vanile,
- 750 ml. mlijeka,
- 9 zlica secera.
ČETVRTI SLOJ:
- 3 vrecice praska za puding s okusom cokolade,
- 750 ml. mlijeka,
- 9 zlica secera.
PETI SLOJ:
ŠESTI SLOJ:
- 100 gr. krupno naribane cokolade.
PRIPREMA:
- Jos na pocetku da napomenem, samo je prvi sloj pecen, a kremovi od praskova za puding se kuhaju,samo ovdje nisam mogla odabrati takvu kombinaciju.
- Koristila sam protvan dimenzije 32 x 20cm, dubine 6 cm. Pozeljno je da se koristi stakleni vatrostalni sud zbog vizualnog efekta.
PRVI SLOJ:
- Pomjesajte sve sastojke, rasporedite smesu na dnu suda za tortu, spatulom fino poravnajte,te smjesu fino utisnite na dno. Pecite u prethodno zagrijanoj pecnici na 150 stupnjeva oko 15-tak minuta ili do zlatno zute boje.
DRUGI SLOJ:
- Izmiksajte svjezi sir sa vanilom i staub secerom.
- U drugom sudu cvrsto izmiksajte slatko vrhnje. U malom loncicu, pomjesajte zelatinu s vodom, ostavite kratko da nabubri,zagrijte ne dozvoljavajuci da zakuha (samo da se otope granule zelatine), pa mikserom pomjesajte smjesu sa sirom, izmiksano vrhnje i otopljenu zelatinu.
- Ovaj sloj prelijte preko hrskavog pecenog sloja, i ostavite da se hladi u frizideru oko 1 sat.
TREĆI SLOJ:
- U 150 ml rastvorite prasak za puding sa secerom.Ostatak mlijeka zakuhajte, i na uobicajeni nacin, na tihoj vatri, skuhajte gusti puding.Kada je puding gotov, prekrijte ga providnom folijom i ostavite da se hladi.
ČETVRTI SLOJ:
- Ponovite postupak za pripremu kao za treci, vanila sloj.
- PREPORUKA: zbog velike gustine pudingastih krema, preporucujem da se za pripremu koriste rostfraj sudovi, jer teze je da krema u njima zagori.
PETI SLOJ:
- Slatko vrhnje cvsto umutite mikserom.
- Nakon sat vremena u frizideru, iznad sirnatog sloja treba postaviti vanilasti sloj. Mikserom malo razmutite ohladjeni vanila puding,pazljivo ga nanesite iznad sirnatog sloja i spatulom ga poravnajte. Umutite kratko i ohladjeni cokoladni puding, nanesite ga pazljivo iznad vanilastog pudinga i ponovo poravnajte spatulom.Nanesite i umucenu slatko vrhnje,poravnajte i odozgo nanesite sloj ribane tamne cokolade (SESTI SLOJ).
- Uživajte.
0 komentari:
Objavi komentar