Kraljica čokolade.


SASTOJCI:

  • 2 velikih jaja (ili 3 manja)  
  • 2 kašik ešećera,  
  • 1 kašika brašna,  
  • 2 kašike kakaa,  
  • 1/2 kesice praška za pecivo,  
  • 2 kašike čokoladnog likera (ili nekog drugog odgovarajućeg)  
  • 100 gr. tamne čokolade,  
  • 100 gr. mliječne čokolade,  
  • 100 gr. bijele čokolade,  
  • 300 ml. vrhnja za šlag,   
  • mliječna čokolada za ukras.

PRIPREMA:

  • Bjelanca umutiti sa šećerom u čvrstu pjenu, dodati jedno po jedno žumance. Brašno, kakao i prašak za pecivo prosijati u tu masu i kašikom lagano umiješati. Kalup za torte promjera 20 cm namazati margarinom i posuti kakaom (radije nego brašnom). Peći desetak minuta na 170 C. Ohlađenoj kori odrezati vanjske rubove i poprskati likerom razrijeđenim u nekoliko kašika vode.
  • Svaku od čokolada otopiti na pari u 100 ml vrhnja, ohladiti u frižideru i nakon toga umutiti u čvrste kreme.
  • Prvo nanijeti tamnu kremu, zatim svijetliju i odozgo bijelu. Ukrasiti čokoladnim “kovrdžicama”.
  • Prijatno!

0 komentari:

Objavi komentar