Šarena tortica.


SASTOJCI: PODLOGA:

  • 50 gr. očišćenih prženih lješnjaka,  
  • 60 gr. margarina(maslaca)  
  • 1 jušna žlica zobenih pahuljica,  
  • 150 gr. keksa (petit, čajni)   

KREMA:

  • 250 ml. vrhnja za šlag (može i biljno)  
  • 180 ml. kiselog vrhnja,  
  • 180 ml. jogurta,  
  • 2 žlice svjetlog meda - bagrem,  
  • 1 jušna žlica želatine (ili odgovarajući broj želatine u listićima)  
  • 6 žlica hladne vode
  • 300 gr. bobičastog voća po želji.

PRIPREMA:

  • Kekse, zobene pahuljice i lješnjake samljeti u sjeckalici,  dodati otopljeni margarin(maslac) i sve spojiti u kompaktnu smjesu.
  • Kalup za torte promjera 23 cm obložiti pek-papirom pa dobivenu smjesu rasporediti i utisnuti na dno kalupa.
  • Želatinu namočiti u hladnoj vodi, ostaviti da nabubri. Jogurt lagano zagrijati i u njega umješati žlicu meda i nabubrenu želatinu, te sve mješati metlicom, da se želatina potpuno otopi, kako ne bismo kasnije u kremi imali nepredviđenih "točkica".
  • Paziti da nam ne provrije, nego da se sve skupa lagano zagrije.
  • Kad se želatina u potpunosti otopila, maknuti sa vatre i ostaviti da se rashladi.
  • Vrhnje za šlag izmiksati, dodati kiselo vrhnje, i rashlađeni jogurt s želatinom pa sve dobro izmiksati, da se sva tri sastojka dobro sjedine.
  • Vrhnja za šlag obično budu već zaslađena, pa nisam dodavala šećer, nego  samo onu jednu žlicu meda.
  • Bobičasto voće oprati, očistiti od peteljki, ljepše primjerke ostaviti za ukras.
  • Ako želite cijele vočkice u torti, dobro ih ocjedite, obrišite malo papirnatim ubrusima pa ih rasporedite po podlozi od keksa.
  • Ja sam ostavila samo nekoliko josti za ukras, a ostale sam samljevila u sjeckalici, protisnula kroz cjedilo i dodala u dobivenu masu 1 žlicu bagremovog meda.
  • Polovicu  kreme izlijati na podlogu od keksa, a u drugu polovicu umješati ispasirano  voće s medom, pa tu drugu polovicu lagano kružno uljevati na već ulijanu  bijelu kremu.
  • Nemojte ništa mješati , šare će se već same napraviti.
  • Ukrasiti voćem i ostaviti u fižideru da se stegne, najbolje preko noći.
  • Pažljivo maknuti obruč i pek-papir, tortu presliti na servirni tanjur.
  • Po želji još ukrasiti.
  • Prijatno.

0 komentari:

Objavi komentar