skip to main |
skip to sidebar
SASTOJCI: PODLOGA:
- 50 gr. očišćenih prženih lješnjaka,
- 60 gr. margarina(maslaca)
- 1 jušna žlica zobenih pahuljica,
- 150 gr. keksa (petit, čajni)
KREMA:
- 250 ml. vrhnja za šlag (može i biljno)
- 180 ml. kiselog vrhnja,
- 180 ml. jogurta,
- 2 žlice svjetlog meda - bagrem,
- 1 jušna žlica želatine (ili odgovarajući broj želatine u listićima)
- 6 žlica hladne vode
- 300 gr. bobičastog voća po želji.
PRIPREMA:
- Kekse, zobene pahuljice i lješnjake samljeti u sjeckalici, dodati otopljeni margarin(maslac) i sve spojiti u kompaktnu smjesu.
- Kalup za torte promjera 23 cm obložiti pek-papirom pa dobivenu smjesu rasporediti i utisnuti na dno kalupa.
- Želatinu namočiti u hladnoj vodi, ostaviti da nabubri. Jogurt lagano zagrijati i u njega umješati žlicu meda i nabubrenu želatinu, te sve mješati metlicom, da se želatina potpuno otopi, kako ne bismo kasnije u kremi imali nepredviđenih "točkica".
- Paziti da nam ne provrije, nego da se sve skupa lagano zagrije.
- Kad se želatina u potpunosti otopila, maknuti sa vatre i ostaviti da se rashladi.
- Vrhnje za šlag izmiksati, dodati kiselo vrhnje, i rashlađeni jogurt s želatinom pa sve dobro izmiksati, da se sva tri sastojka dobro sjedine.
- Vrhnja za šlag obično budu već zaslađena, pa nisam dodavala šećer, nego samo onu jednu žlicu meda.
- Bobičasto voće oprati, očistiti od peteljki, ljepše primjerke ostaviti za ukras.
- Ako želite cijele vočkice u torti, dobro ih ocjedite, obrišite malo papirnatim ubrusima pa ih rasporedite po podlozi od keksa.
- Ja sam ostavila samo nekoliko josti za ukras, a ostale sam samljevila u sjeckalici, protisnula kroz cjedilo i dodala u dobivenu masu 1 žlicu bagremovog meda.
- Polovicu kreme izlijati na podlogu od keksa, a u drugu polovicu umješati ispasirano voće s medom, pa tu drugu polovicu lagano kružno uljevati na već ulijanu bijelu kremu.
- Nemojte ništa mješati , šare će se već same napraviti.
- Ukrasiti voćem i ostaviti u fižideru da se stegne, najbolje preko noći.
- Pažljivo maknuti obruč i pek-papir, tortu presliti na servirni tanjur.
- Po želji još ukrasiti.
- Prijatno.
0 komentari:
Objavi komentar